Alfalipoiinihappo – enemmän kuin antioksidantti
Alfalipoiinihappo on ihmiselimistölle elintärkeä B-vitamiinin kaltainen aine, jota voisi kutsua "universaaliksi antioksidantiksi" poikkeuksellisen monipuolisen vaikutuksensa vuoksi. Elimistö muodostaa itse jonkin verran alfalipoiinihappoa, mutta se kuluu saman tien aineenvaihduntaprosesseihin. Siksi sen antioksidanttinen ja terapeuttinen vaikutus sekä muut positiiviset vaikutukset, kuten muistin paraneminen ja energisyyden lisääntyminen, voidaan saavuttaa vain täydentämällä elimistön omaa tuotantoa lisäravinteen avulla.
Täydennyslisä on tarpeen myös sen vuoksi, että alfalipoiinihappoa saa ruoan mukana hyvin niukasti. Sitä on jonkin verran vihreissä kasviksissa, oluthiivassa ja punaisessa lihassa, varsinkin sisäelimissä, mutta esimerkiksi pinaattia, jossa sitä on suhteellisen paljon, pitäisi syödä useita kiloja päivässä.
Kolmas huomioitava seikka on ikääntyminen: Elimistön
kyky muodostaa alfalipoiinihappoa alkaa vähetä suhteellisen
varhain aikuisiässä – valitettavasti juuri silloin kun
sen merkitys ihmiselle kasvaa.
Tehokas imeytyjä
Alfalipoiinihappo on sekä rasva- että vesiliukoinen ja toimii
sen vuoksi aktiivisesti sekä solujen sisä- että
ulkopuolella. Pienimolekyylisenä ja silti rasvaliukoisena se
pystyy kulkeutumaan jopa aivoihin ja muihin keskushermoston osiin.Yli
puolet aivojen painosta on helposti hapettuvaa rasvaa, joka on
herkkää solujen hapettumisesta aiheutuville
hermostovaurioille. Veri-aivoeste, joka yleensä estää
haitallisten aineiden ja mikrobien läpipääsyn
hiussuonista aivokudokseen, estää myös
immuunipuolustukselle tärkeiden lymfosyyttien eli imusolujen ja
vasta-aineiden pääsyn keskushermostoon; vasta kun tulehdus on
murtanut veri-aivoesteen, avautuu tie myös immuunipuolustukselle.
Toisin sanoen sama systeemi, joka estää infektion
pääsyn keskushermostoon, vaikeuttaa myös parantumista.
Alfalipoiinihapon kyky ohittaa veri-aivoeste ja lisäksi
läpäistä solukalvo tekee siitä tehokkaan hermostoa
suojaavan antioksidantin (1).
Voimakas antioksidantti
Vapaat radikaalit ovat osasyynä ikääntymiseen ja lukuisiin sairauksiin. Ne vaurioittavat elimistölle tärkeitä hiilihydraatteja, proteiineja, entsyymejä ja DNA:ta sekä energiantuotannolle tärkeitä mitokondrioita samoin kuin solukalvoja, joiden rasvahapot hapettuvat eli härskiintyvät. Antioksidantit, esimerkiksi karoteenit sekä C- ja E-vitamiini, ovat elimistön suoja radikaaleja vastaan. Ne reagoivat kemiallisesti tekemällä radikaaleja vaarattomiksi, mutta samalla ne menettävät toimintakykynsä. Useimmista muista antioksidanteista poiketen alfalipoiinihappo pysyy pitkään toimintakykyisenä ja vaikuttaa tehokkaasti hyvin monenlaisiin radikaaleihin, minkä ansiosta sen antioksidanttisuoja on sekä laajempi että kestävämpi (2).
Kierrättää antioksidantteja
Yksi alfalipoiinihapon erikoisia ominaisuuksia on sen kyky "kierrättää" muita antioksidantteja, varsinkin C-vitamiinia, palauttamalla ne jälleen aktiiviseen muotoon. Lisäksi alfalipoiinihappo aktivoi energia-aineenvaihdunnalle tärkeän ubikinonin (Q10) tuotantoa ja lisää E-vitamiinin aktiivisuutta. Tämä perustuu mm. alfalipoiinihapon kykyyn muuttua hapettuneesta muodosta pelkistyneeseen (dihydro-) muotoon ja tarvittaessa päinvastoin; molemmat muodot toimivat antioksidanttina (1, 2).
Lisää energisyyttä
Alfalipoiinihapolla on olennainen osa energiantuotannossa. Se toimii tärkeänä koentsyyminä pyruvaatin eli palorypälehapon muuttamisessa asetyylikoentsyymi A:ksi, josta muodostuu sitruunahappo- eli Krebsin kierron kautta ATP:tä (3). ATP (adenosiinitrifosfaatti) on solujen mitokondrioihin varastoitua "polttoainetta", josta vapautuu tarpeen mukaan energiaa. ATP:n muodostuminen ja hajoaminen on jatkuva ja nopea prosessi; esimerkiksi täysillä juoksevan ihmisen ATP-varastot riittäisivät vain muutaman sekunnin ajaksi. Mitä täydempiä ATP-varastot ovat, sitä paremmin solut, hermosto ja koko keho pystyvät suoriutumaan tehtävistään. Alfalipoiinihappo ei ole suoraan keskushermostoa stimuloiva piriste, kuten esimerkiksi kofeiini, joten se on elimistölle täysin luonnollinen keino lisätä energisyyttä.
Alentaa verensokeria
Alfalipoiinihappo on erityisen sopiva diabeetikoille: Se lisää glukoosin imeytymistä lihaksissa, parantaa insuliinivastetta (4) ja säätelee glukoosin vapautumista maksasta (5). Tähän tehtävään osallistuvat alfalipoiinihapon ohella mm. magnesium, vanadiini ja kromi (6). Verensokerin laskiessa haitallinen glykaatio vähenee. Veren korkean glukoosipitoisuuden aiheuttama glykaatio on elintärkeisiin komponentteihin, varsinkin proteiineihin, vaikuttava reaktio ja merkittävä diabetekseen liittyvien sairauksien aiheuttaja (7). Muiden haitallisten vaikutusten lisäksi se nopeuttaa ihon ja koko elimistön vanhenemista, vaurioittaa hermosoluja ja altistaa verisuonisairauksille. Alfalipoiinihappoa onkin jo pitkään käytetty menestyksellisesti suurehkoina annoksina (yli 300 mg) hoidettaessa diabeteksesta johtuvia oheissairauksia, mm. silmänpohjan rappeutumaa ja diabeettista ääreishermosairautta (neuropatiaa) (8).
Suojaa raskasmetallien haitoilta
Alfalipoiinihappo on tehokas raskasmetallihaittoja vähentävä detoksifikantti, joka muuttaa haitallisia vapaita metalli-ioneja vaarattomaan muotoon kelatoimalla eli yhdistämällä niitä aminohappoihin. Sen ansiosta alfalipoiinihappo alentaa myrkyllisten metallien sekä liiallisen kuparin pitoisuuksia elimistössä. Esimerkiksi lyijy, kadmium ja elohopea neurotoksisina aineina vaurioittavat keskus- ja ääreishermostoa sekä maksaa ja munuaisia (9). Lyijyaltistuksen on todettu aiheuttavan varsinkin lapsilla älykkyysosamäärän laskua jo suhteellisen pieninä pitoisuuksina. Alfalipoiinihapon kyky poistaa lyijyä kohdistuu merkittävällä tavalla aivoihin (10).
Metalleja kelatoivaan ominaisuuteen perustuu myös yksi alfalipoiinihapon sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevistä vaikutuksista: se suojaa LDL-kolesterolia kuparin hapettavalta vaikutukselta (11). Tämä ns. paha kolesteroli on verisuonille haitallinen vain hapettuneessa muodossa. Liiallisen kuparin arvellaan olevan osasyy myös Alzheimerin taudin ja prionisairauksien (esim. Creuzfeldt-Jakobin taudin) kehittymiseen (12).
Alfalipoiinihappolisästä on hyötyä myös tupakoitsijoille, jotka altistuvat tavallista suuremmille kadmiumpitoisuuksille (13), sekä amalgaamisaneerausten yhteydessä, sillä se vähentää elohopea-altistumisen haittoja (14). Alfalipoiinihappo vähentää lisäksi alkoholin neurotoksista vaikutusta aivoissa (15).
Suojaa hermostoa,
parantaa keskittymiskykyä ja muistia
Toisin kuin aikaisemmin uskottiin, voivat hermosolut tietyissä olosuhteissa uusiutua – jopa aivokuoressa, jossa mm. päätöksenteko ja oppiminen tapahtuvat. Alfalipoiinihappo on tehokas antioksidantti, joka pystyy ehkäisemään ja korjaamaan hermoston epänormaalisuuksia, esimerkiksi ikääntymiseen liittyviä hermosoluvaurioita aivoissa (16). Se edistää ja suojaa aivojen ja muun hermoston toimintaa muun muassa stimuloimalla hermokasvutekijää (NGF, Nerve Growth Factor) (17), jolla on tärkeä merkitys neuroneille eli hermosoluille erityisesti aivojen etuosassa. Jos NGF:ää on liian vähän, hermosolun viejähaarake eli aksoni surkastuu, ja siihen liittyvän neuronin itsetuho (apoptoosi) käynnistyy.
Alfalipoiinihappo auttoi rottia suorittamaan muistamista vaativia tehtäviä paremmin estämällä vapaiden radikaalien hapettavaa vaikutusta ja aktivoimalla hermostoa suojaavia tärkeitä antioksidantti-entsyymejä sekä tehostamalla ATP:tä tuottavien mitokondrioiden toimintaa (18). Alfalipoiinihappoa saaneiden ikääntyvien eläinten muisti parani jopa paremmalle tasolle kuin nuorilla eläimillä, joille ei annettu alfalipoiinihappoa (19).
Hidastaa vanhenemista
Ikääntymisen myötä energiaa tuottavien mitokondrioiden määrä soluissa alenee ja niiden aktiivisuus laskee, ja samalla koko elimistön energiantuotanto vähenee. Sen seurauksena solutoiminta hidastuu, energisyys katoaa ja terveys heikkenee. Alfalipoiinihappo nostaa glutationipitoisuutta, mikä aikaansaa tehokkaan hermostoa suojaavan vaikutuksen. Glutationi on tärkein solunsisäinen antioksidantti, jolla on vaikutusta myös hermoviestien välittymisessä. Glutationin väheneminen voi johtaa mitokondrioiden toimintahäiriöihin ja hermosolujen tuhoutumiseen (20).
Alfalipoiinihappoa on kokeiltu lupaavin tuloksin Parkinsonin,
Alzheimerin ja MS-taudin hoidossa ja ehkäisyssä. Sen on
todettu estävän Alzheimerin taudin osasyynä pidetyn,
vapaiden radikaalien muodostumista stimuloivan beeta-amyloidin
toimintaa (21)
ja lievittävän MS- eli pesäkekovettumatautiin
liittyvää aivo-selkäydintulehdusta (autoimmuunia
enkefalomyeliittiä) (22, 23). Epidemiologisissa
tutkimuksissa on havaittu antioksidanttien yhteys myös
dementiatapausten esiintymiseen (24).
Alfalipoiinihappo ehkäisee ihon ennenaikaista vanhenemista ja ryppyjen muodostumista suojaamalla ihon kimmoisuudelle tärkeitä proteiineja, varsinkin kollageenia, sekä vähentämällä auringon ultraviolettisäteiden vanhentavaa vaikutusta (25). Alfalipoiinihappo hidastaa myös ikääntymisen aiheuttamaa kuulon heikkenemistä (26).
Turvallisuus ja annostus
Säännölliseen käyttöön sopiva annostus alfalipoiinihappoa on yli 30-vuotiaille yksi 100 mg:n kapseli päivässä; nuoremmille riittää yksi kapseli joka toinen päivä. Annostusta voi tarpeen mukaan lisätä tilanteissa, joissa vaaditaan tavallista voimakkaampi vaikutus, sillä alfalipoiinihappo on tutkimusten ja vuosikymmenten kokemusten perusteella turvallinen ja hyvin siedetty suurinakin annoksina. Alfalipoiinihappoa on käytetty 2-tyypin diabeteksen yhteydessä 600-1200 mg päivässä useiden viikkojen ja jopa kuukausien ajan (27, 28, 29).
Sanastoa
Antioksidantti; haitallista hapettumista estävä aine
DNA; deoksiribonukleiinihappo, solujen perinnöllisyyttä välittävä aine, joka osallistuu geneettisesti ohjattujen toimintojen ylläpitoon solussa
Koentsyymi; entsyymin aktiivisuudelle välttämätön proteiiniin sitoutunut ryhmä; useimmat aineenvaihduntareaktioissa vaikuttavat koentsyymit ovat B-vitamiineja
Radikaalit; reaktiivisia happiyhdisteitä, jotka vaurioittavat elintärkeitä komponentteja
Glykogeeni; energiantuotannossa käytettävä,
etenkin maksaan ja lihassoluihin varastoituva hiilihydraatti
Mitokondriot; soluelimiä, jotka muuttavat ravintoaineisiin
sidotun kemiallisen energian ATP:ksi, joka on pääasiallinen
solujen tarvitsema energianlähde
Entsyymi; proteiini, joka kiihdyttää (katalysoi) tai
ylläpitää aineenvaihduntareaktioita
Veri-aivoeste; niiden tekijöiden summa, jonka vaikutuksesta
useimmat aineet siirtyvät aivoissa hiussuonista kudokseen
huomattavasti hitaammin kuin muissa kudoksissa
Hapettuminen ja pelkistyminen; reaktioita, joissa jokin atomi
tai molekyyli menettää (hapettuu) tai vastaanottaa
(pelkistyy) elektroneja.
Alfalipoiinihappo:
- elimistölle välttämätön vitamiinin kaltainen aine
- muodostuu elimistössä, mutta niukasti
- sekä rasva- että vesiliukoinen
- pystyy muuntumaan
elimistössä
kahden eri aktiivisen muodon
välillä
Alfalipoiinihapon vaikutuksia:
Poistaa raskasmetalleja
Parantaa muistia ja lisää keskittymiskykyä
Suojaa hermostoa ja aivoja
Lisää energisyyttä
Monitehoinen superantioksidantti
Kierrättää antioksidantteja
Alentaa verensokeria ja kolesterolia
Hidastaa vanhenemista
Ehkäisee ihoryppyjä
Käyttäjäryhmiä:
Kaikki, jotka haluavat parantaa energisyyttä sekä keskittymiskykyä ja muistia
Urheilijat, kuntoilijat
Ikääntyvät (30+)
Vanhukset
Diabeetikot
Toipilaat ja kroonisesti sairaat
Käyttäjäkokemuksien mukaan alfalipoiinihappo auttaa myös:
Käyttömääriä:
Yleiskäyttö antioksidanttina:
100 mg päivässä
Yli 60-vuotiaat:
200 mg päivässä
Tilapäinen lisäenergian tarve:
200 - 400 mg päivässä
Maksan puhdistuskuuri:
100 mg 3 - 4 kertaa päivässä 1 - 2 viikon ajan
Raskasmetallien poisto ja amalgaamisaneeraus:
100 mg 3 - 4 tunnin välein (myös yöllä) viiden päivän ajan;
2 päivän tauon jälkeen uusi 5 päivän kuuri
Diabetes, syöpä, dementia, Alzheimer, sydän- ja aivohalvauksesta toipuminen:
400 - 600 mg päivässä
© Copyright: Suomen Bioteekki Oy